Grupp: Huvudforum

Byråkratiska deklarationer istället för ISK?

0
Ogilla!
32
Gilla!
2021-06-01 17:02:39

Tak på sparande i Investeringssparkonto (ISK)

ISK ska begränsas kraftigt. Samtidigt behöver reglerna för

kapitalförsäkringar reformeras

Socialdemokraternas arbetsgrupps förslag

https://www.socialdemokraterna.se/download/18.3a4645e7179129c10c74edca/1622477551830/Underlagsrapport%20fo%CC%88r%20ja%CC%88mlikhet%20och%20ra%CC%88ttvisa%202021.pdf

Vi var två som gick på Gymnasiet i början av 70 talet, vi diskuterade skatteläget och vi ansåg bägge nivåerna ej premierade ansträngning.

Han flyttade till Schweiz med investmentbolag på Cypern med svenskt ägande.

Jag valde som första person på min mors sida att bli arbetare (fick jag höra av min äldsta morbror), men sedermera blev jag egen småföretagare, och förändringar i skattesystemet gjordes så att det till sist blev uthärdligt att vara företagare i Sverige.

Skall nu vårt land åter igen skattas sönder?

Skall halva befolkningen sättas i i arbete med att bevaka och kontrollera den övriga befolkningen?

Klassmedveten klimatpolitik?

Låter som lånat från KFLM(R)

Stå upp för frihet under ansvar!

0
Ogilla!
32
Gilla!
2021-06-01 20:17:23

Behövs rättvisa mellan de som äger stora förmögenheter och de som inte gör det? Ska de senare tacka de förstnämnda?

Momentum

0
Ogilla!
25
Gilla!
2021-06-01 20:53:14

#1 Tack för dina synpunkter. Jag vet inte hur sådan rättvisa kan skapas eftersom människor är så olika, men det får gärna de som tror de klarar det uppdraget försöka ordna så gott det nu går.

Min tanke med tråden är huvudsakligen att värna ISK och Kapitalförsäkringen i den form vi nu känner.

De som bygger stora förmögenheter gör nog det i en annan form än inom ISK och kapitalförsäkring, den enkelhet som det innebär att själv finna sig en ekonomisk grundtrygghet, har gjort det till något som närmast liknas vid en folkrörelse, aktieägande och fondsparande når ut brett i Sverige om man jämför med andra länder.

Och jag värnar förstås även för att det skall vara ekonomiskt fördelaktigt för eget företagande.

Men när det gäller mycket stora förmögenheter, det har jag inget svar på, Kina hade, Sovjet hade, men de ändrade sig. Men i Kina hugger partiet nu tag i förmögenheterna allt efter partiets eget val.

Jag respekterar socialdemokraternas val att jobba politiskt för det de tror på, men om de ska kunna få politisk majoritet för sina beslut så är nog ej en kraftig begränsning av ISK vägen.

Men jag tycker mig märka att beskattas hårt skall det stora flertalet utsättas för, däremot finner de särskilda undantagslösningar som är avpassade för de riktigt förmögna om de tycker att dessa är viktiga för näringslivet, så jag tror inte vi kommer få se så mycket på den punkten.

Och nu läste jag nyligen "Aktiespararnas vd Joacim Olsson tror att det främst handlar om att väcka valarbetare till liv och begränsa flöden till Vänstern." Och jag är nog benägen om att hålla med på den punkten i stort, men då de flesta jag känner lutar åt vänster så vet jag att dessa åsikter finner en grund inom Socialdemokrater på vänsterkanten också.

Själv ser jag det som en form av sjukdom, dvs avundsjuka, som kan drabba en del väldigt hårt.

Men var och en blir ju salig på sin tro.

Oj glömde länken till artikeln i Aktiespararna, kommer här

https://www.aktiespararna.se/nyheter/ny-miljonarsskatt-oklart-vad-som-ska-beskattas

Inlägget är redigerat av författaren.

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
31
Gilla!
2021-06-01 22:06:24

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Skatt-pa-fastigheter-och-formogenhet/Formogenhetsskatt/

Förmögenhetsskatt i EU

Det finns en vers i Internationalen som Den Socialdemokratiska rörelsen ej sjunger den går så här

Båd’ stat och lagar oss förtrycka,

vi under skatter digna ner.

Den rike inga plikter trycka,

den arme ingen rätt man ger.

Länge nog som myndlingar vi böjt oss,

jämlikheten skall nu bli lag.

Med plikterna vi hittills nöjt oss.

Nu taga vi vår rätt en dag!

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
30
Gilla!
2021-06-01 22:33:08

Jag återkommer när jag får tid.

Momentum

0
Ogilla!
30
Gilla!
2021-06-02 09:28:54

Naturligtvis ska vi skattas till döds......och gärna olika skatter på samma pengar flera gånger om så att vi på riktigt vet vår plats i samhället.....Sveriges befolkning ska nu oxå läras att det inte ska löna sig att jobba, spara pengar, utbilda sig mm... ...min son var väldigt duktig i gymnasiet men hade "tyvärr" alldeles för höga ambitioner eftersom han ville starta företag i framtiden, fick veta av sina lärare att det inte var ok att vara företagare utan alla ska jobba för att bidra till samhället !!!!! Som om man inte bidrar till samhället med ett företag med anställda , alla skatter man får betala etc......

Så går det till när man går i en kommunal gymnasieskola i Sverige......han blev t.o.m hotad av en lärare med han skulle få låga betyg eftersom han inte var "vänster" men vi gick till rektorn och sa ifrån eftersom han hade det inspelat på mobilen så det blev ett jävla liv och läraren fick med nöd och näppe behålla sitt jobb.....tyvärr.....underbara, socialistiska Sverige.....

Socialisterna har sketet i det blå skåpet flera gånger om med sin politik och nu ska räkningen betalas av folket dvs inte bara de som valde dem utan även av alla de andra.......hoppas de som röstade på dem nu får sig en tankeställare där det nu finns bevis på att det kommer att drabba även dem hårt ekonomiskt med alla nya skatter som är på gång, inte bara ISK utan även fastighetsskatt etc etc.......

// korpen

Inlägget är redigerat av författaren.

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
20
Gilla!
2021-06-02 09:29:34

Jag tror partiet rustar för förhandlingar om blocköverskridande skattereform. Det behövs en men ingen sida har majoritet. Då placerar man sig i ytterläge för att sedan kunna kompromissa. Gapet mellan skatt på arbete respektive skatt på kapital bara ökar vilket är mycket olyckligt ur rättvise- och legitimitetssynpunkt. Nu har det skapats stora förmögenheter i princip utan beskattning. Det frestar på politiken och det är inte förvånande att vänstersidan vill åtgärda detta.

Momentum

0
Ogilla!
35
Gilla!
2021-06-02 09:38:12

#6

Så bara för att folk har lyckats sparat pengar och förräntat dem så ska staten ha rätt att ta dem? Socialism i dess rätta ansikte..... folket ska kontrolleras och det görs bäst genom att ta ifrån dem styrmedel dvs pengar så de tvingas in i träldom......jiipppiiiii........Sverige har idag ENORMA kostnader för bidrag genom en historiskt hög invandring och nu kommer räkningen.......vi har även Europas högsta antalet skjutningar.......all denna brottslighet invandringen gett kostar ofantligt mycket pengar så staten dvs regeringen ser nu över alla möjliga sätt att få in pengar för att täcka dessa kostnader genom skatter .......

// korpen

0
Ogilla!
23
Gilla!
2021-06-02 10:18:17

korpen, staten har ingen rätt att beskatta om inte en riksdagsmajoritet beslutar om det. Vad jag menar är att förslaget är en konsekvens av den politik som partiet vill driva. Det finns andra partier i riksdagen.

Har någon sett skarpa siffror för förslaget om tak för ISK?

Momentum

0
Ogilla!
26
Gilla!
2021-06-02 10:18:25

I min ungdom så var jag starkt påverkad av ngt som kallades Vi flytt int.

Mina föräldrar hade, eftersom min far var flygare inom flygvapnet kommenderats att flytta söderöver året innan jag föddes, de fick 2 val de valde de norra av det 2 valen, det fick bli Söderhamn med dess nyanlagda flygflottilj F15.

Själv föresatte jag mig att varje gång jag flyttade så skulle det alltid bli norr om där jag bott tidigare, det blev ca 5 km första gången, köp av en gammal hälsingegård med stort renoveringsbehov.

Gjorde ett undantag vid 28 års ålder för att påbörja en fantastiskt fin 3 årig träteknisk utbildning gren båtbyggare i Storebro, men det blev aldrig min folkbokföringsadress, för jag behöll mitt gamla hus för framtiden.

När jag startade min verksamhet och byggde mig en verkstad så fick jag en massa råd om att skaffa mig en personförsäkring, men då jag såg att behovet av verktyg och maskiner var större så fanns inget ekonomiskt utrymme för det.

Jag gick även ut ur A-kassan då jag skulle betala för noll kronor om jag skulle bli arbetslös, för uppbyggnadsskedet för den egna rörelsen sög allt kapital så sparsamhet på det personliga planet var av högsta vikt.

När sedan Nordnet bildades och de hade rimliga/till skillnad mot övriga bankers villkor så började jag med en kapitalförsäkring där jag började handla med aktier.

Fyllde senare på med några ISK konton när det blev möjligt, ja varför?

Jo för de nära sju år jag jobbat på sammanlagt 3 olika fabriker Inom Söderhamns kommun var innan tjänstepension infördes även för kollektivanställda, dessutom har jag alltid haft större tilltro till mig själv än att avhända mig surt förvärvade slantar till någon annans förvaltning.

Jag ser mina "skatte-gynnade" konton som saknar rätt till förlustavdrag Har även förlorat 80% av kapitalet gjort ett uppehåll på 5 år kommit igen och återhämtat förlusten och är nu på betryggande plus ja jag ser det som min rättmätiga egenförvaltade "tjänstepension" som utan den skulle klassa in mig som en typisk fattigpensionär.

När jag blev 65 så flyttade jag för gott upp till gränstrakten till ödemarken i Norrbotten.

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
19
Gilla!
2021-06-02 10:20:14

Ponerat att förslaget går igenom, och vi får två-tre år av sjunkande börskurser. Nu sker ju fortfarande beskattning av ISK trots sjunkande värden.

Momentum

0
Ogilla!
26
Gilla!
2021-06-02 10:37:51

#8

en hint får man av det här stycket i utredningen, ett tak på allt ifrån 150000 till 3,5 miljoner kan förväntas komma att föreslås, och taket kommer nog förses med en knapp för sänkningar allt eftersom förmodar jag.

"Idag uppgår beloppen som ligger på ISK och överstiger ett värde på

150 000 kronor till 557 miljarder kronor. Över 40 procent av dessa

tillgångar innehas av individer med 3,5 miljoner kronor eller mer

placerade på sitt ISK.

76 Det uppfyller inte syftet med ett enkelt sparande

för vanligt folk när så höga individuella belopp undantas konventionell

beskattning"

Vidare;

Därför föreslår arbetsgruppen

• Ny kapitalskatt: Miljonärsskatt

En ny kapitalskatt ska införas. Skatt ska betalas efter bärkraft. Nivån

för fribeloppet bör sättas så att det träffar de rikaste och kombineras

med ett tak. Den gamla förmögenhetsskattens sambeskattning

återinförs ej och bostäder ska inte ingå.

• Stramare 3:12-regler (beskattning av fåmansföretagare)

Kapitalinkomsten beskattas med den generella skattesatsen på 30

procent, som lägst. Därutöver behöver dagens regler för hur mycket

utdelningar arbetande ägare får betala ut och spara skärpas.

• Höj skatten på onoterade aktier och andelar

Skatten ska likställas med den generella skattesatsen på 30 procent,

vilken gäller för utdelningar från börsnoterade aktier och andelar.

• Tak på sparande i Investeringssparkonto (ISK)

ISK ska begränsas kraftigt. Samtidigt behöver reglerna för

kapitalförsäkringar reformeras.

0
Ogilla!
29
Gilla!
2021-06-02 11:32:43

#8

Jo det begriper väl jag oxå, klart att det blir en riksdagsmajoritet, var tror du själv att Vänsterpartiet kommer att lägga sin röst på?

// korpen

0
Ogilla!
31
Gilla!
2021-06-02 15:03:49

Enligt artikel i Aftonbladet

"Två möjliga tak diskuteras

Men enligt en utredning från riksdagens utredningstjänst (RUT), som gjordes i oktober förra året, diskuteras då två möjliga tak för ISK.

”Vi diskuterar ett tak för ISK-tillgångar på 100 000 och 200 000 kronor”, står det i rapporten, enligt Dagens industri.

Utredningen beställdes av Socialdemokraternas partikansli"

0
Ogilla!
18
Gilla!
2021-06-02 18:11:33

Majoritet efter valet gör S, V och Mp? Njaa

Momentum

0
Ogilla!
27
Gilla!
2021-06-03 10:27:26

Så här uttryckte sig Centerpartiet om ISK 2017

"Att straffbeskatta sparande är fel väg att gå, framför allt när man lanserar förslaget som ett sätt att fördela pengar från rika till fattiga. Det är ett ohederligt sätt att bedriva politik. Regeringens skattehöjning på ISK drabbar hundratusentals helt vanliga låg- och medelinkomsttagare i hela landet."

https://www.centerpartiet.se/press/pressmeddelande/nyhetsarkiv-2017/2017-09-14-kallstrom--asling-regeringens-skattehojning-pa-isk-drabbar-smaspararna

0
Ogilla!
27
Gilla!
2021-06-04 12:10:17

Trading Direkt 2021-06-04 | Vill Socialdemokraterna stoppa sparandet? | Makrochefen gästar!

https://youtu.be/ZGwLAplymbA

0
Ogilla!
30
Gilla!
2021-06-06 20:35:12

https://www.nordnet.se/blogg/upprop-ror-inte-vart-sparande/

Frida Bratt på Nordnet skriver

"Claes Hemberg, en stor förebild och inspirationskälla för mig, ringde. Han har givetvis följt den ISK-debatt som nu rasar. 2017 gjorde han ett fantastiskt fint jobb med uppropet Rör inte mitt ISK, där han samlade 35000 namnunderskrifter som han överlämnade till dåvarande finansmarknadsminister Per Bolund.

Han tyckte nu, med de förslag som kommit fram från Sveriges största regeringsparti, att det var dags för mig att ta över facklan. Ärofyllt givetvis. Nu startar vi uppropet Rör inte vårt sparande!"

0
Ogilla!
30
Gilla!
2021-06-08 17:32:35

Vad har inte förstår är varför man vill förstöra konceptet ISK. Det är lätt att förstå och deklarera och är svårt att fuska med. Ett smart koncept, tycker jag. Om man nu tycker att man vill ha ut mer skatt ur ISK för de rika, ha då olika skatteklasser för hur mycket pengar som finns på kontot. Upp till t.ex.200 000 0,45%. Från 200-1 miljon 0,90%. Från 1-3 miljoner 1,35. Över 3 ger 1,8%. (Bara som exempel) Vill absolut inte tillbaka till ett skattesystem som ger olika former av planering som följd. Förslaget (S) missgynnar personer som är äldre som förmodat har sparat mer under längre tid och inte har familj som man kan sprida ut kapitalet på.

Tänk till! En gång till SL

Mvh I

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
19
Gilla!
2021-06-14 07:53:45

Träffsäkert av PM Nilsson!

ISK är en ny egnahemsrörelse

https://www.di.se/ledare/isk-ar-en-ny-egnahemsrorelse/

0
Ogilla!
29
Gilla!
2021-06-14 15:25:35

Fick inte in dokumentet.

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
21
Gilla!
2021-06-14 16:43:39

Vad menar du bevis?

Momentum

0
Ogilla!
31
Gilla!
2021-06-14 18:51:08
Ladda ned

skillnad ISK och vanlig depå

Gorde om odt fil till pdf fil

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
37
Gilla!
2021-06-15 10:27:19

Ja, visst blir det jättestor skillnad vid bra portföljutveckling.

Momentum

0
Ogilla!
13
Gilla!
2021-06-15 12:33:13
Ladda ned

Bidrag, Rabatter och avdrag

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
21
Gilla!
2021-06-15 15:43:58

Uträkning vinst 2020 köp för 3 000 000kr i ISK

SBB 2020 kurs 11kr, 3 000 000kr / 11kr = 272 727st

SBB 2020 dec 29kr 272 727st x 29 = 7 909 033kr + utd 8 181 760kr

Vinst 4 909 033 kr + Utdelning 272 727 kr vinst 5 181 760kr

skatt 8 181 760 x 1,25% = 102 272kr x 30% = skatt 30 682kr

Med Vanlig depå

vinst 4 909 033kr x 80% =3 927 226kr + 272 727kr utd

4 199 953kr x 30% = skatt 1 259 986kr

vinst med ISK 1 229 304kr

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
15
Gilla!
2021-06-23 18:08:58

Annie Lööf kryper till korset men vill sänka skatter i stället!

"Annie Lööf vill istället för hyresförslaget istället se ändringar i höstbudgeten. Partiet vill istället att höstbudgeten ska innehålla rejäla sänkningar av inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare.

Skatten ska dessutom sänkas på Investeringssparkontot, ISK.

Löfven: Välkomnar beskedet

Statsminister Stefan Löfven välkomnar beskedet."

Nyligen publicerat i Aftonbladet där jag citerat ovanstående

Och från DI

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är optimistisk att Annie Lööfs utspel får positiva konsekvenser för ISK-sparandet.

Se hennes kommentarer i klippet från Di TV

https://www.di.se/nyheter/sparekonomen-hoppfull-valdigt-positivt-for-sparandet/

"– Jag finns inte till för att bekämpa rikedom, utan för att bekämpa fattigdom, säger Annie Lööf."

Citat upphämtat från Expressen

Inlägget är redigerat av författaren.

Inlägget är redigerat av författaren.

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.