Grupp: Huvudforum

Tradingkrönika

0
Ogilla!
57
Gilla!
2005-01-10 23:03:02

Jag tänkte ägna lite tid åt att berätta om ett misstag som är så vanligt bland speciellt daytraders och mina tankar kring detta.

Den 20 december förra året skrev jag inlägget Tradingtabbe, som kortfattat handlade om ett eget tradingmisstag jag gjorde den dagen. Ni kan läsa om detta genom att klicka på "Tradingtabbe" ovan. Jag hade en setup för att gå kort, la säljlimit men blev aldrig fylld. Istället för att låta traden löpa utan mig så hoppade jag på och jagade terminen som jag daytradar - detta fick jag betala för! Jag lyckades gå kort på dagslägsta och jag blev snabbt utstoppad från min position.

Speciellt för daytraders är detta ett välkänt fenomen skulle jag tro. Många blir frustrerade när de missar sin ingångskurs och terminen/aktien går i rätt riktning, till slut hoppar de bara på och hoppas på det bästa - vilket i 90% av fallen resulterar till att man köper på en topp och av rädsla säljer sedan på rekylen nedåt.

Jag har tagit fram lite statistik över min egen trading och förra året hände det tre gånger att jag "hoppade på" och "jagade" terminen för att vara med i en ned-/uppgång. Samtliga tre trades gick i förlust (samtliga kontrakt), två av tre utlöste S/L medan den tredje traden stängde jag av panik och rädsla för att jag visste att jag gjort något som klart och tydligt står i mina tradingregler att jag inte får göra.

Det är hemskt att säga det, men trots att jag bevakat varenda tick i terminerna de senaste åren, dag ut och dag in, gör jag dessa tradingtabbar fortfarande (tydligen). Trots att jag vet att hoppa på en rörelse bara resulterar till en förlust så tänker man inte så när stunden är inne. Man är till 100% fokuserad och koncentrerad, och blir man inte fylld trots att man har lagt en köporder så är det extremt frustrerande att se terminen dra iväg utan sig själv. Av psykologiska skäl (girighet främst?) gör man det som man inte får göra - tar position på bäst möjliga.

Självklart lyckas man träffa toppen och det börjar falla just när man hoppat in i sin köpta position. Rekylen tar terminen/aktien ner till sin S/L och man är åter igen ute - med förlust!

Senaste gången jag gjorde detta "nybörjarmisstag" printade jag ut grafen där jag hade markerat ut var jag tog position med en stor text intill som löd: "SE VAD SOM HÄNDER NÄR MAN JAGAR!" och hängde den på väggen ovanför datorerna. Den hänger inte kvar där, men det är viktigt att dra lärdomar av sina misstag - även om man i stundens hetta helst vill glömma allt och gå & lägga sig.

Motgångar kommer alltid och istället för att ignorera dem, skriv upp ditt misstag och dra lärdom av det till nästa gång! Det är så man lär sig, inte av att ignorera sina misstag och gå vidare, för då kommer du repetera dina misstag igen och igen och åter igen.

Skulle jag inte ha ägnat dagligt arbete åt min "tradingdagbok" och skriva upp dagens affärer samt vad jag gjorde för eventuellt misstag under dagen, skulle jag inom en vecka glömma bort den dagen och på så vis även misstaget. Nästa gång jag befinner mig i snarlikt läge finns det stor risk att jag gör om samma misstag. Skriver jag istället upp mina misstag i tradingdagboken och går igenom den minst en gång i månaden, så lär man sig! Man kanske inte lär sig första eller andra gången, men gör du samma misstag tio gånger kan jag lova att hela din vägg snart är fylld med varningslappar som får dig att tänka på att inte göra om detta misstag under tradingdagen.

Det är så jag lär mig av mina misstag, finns säkert andra metoder också. Jag tror många går ut på puben efter en dålig vecka och super bort veckans misstag och förluster. Själv brukar jag skriva ner dem innan vägen bär mot puben - så man kommer ihåg dem dagen efter ;)

Med vänlig hälsning,
US Trader

0
Ogilla!
7
Gilla!
2005-01-10 23:14:25

Tack, bra inlägg!

Jag kan intyga att det är lätt att begå olika misstag, idag begick jag exakt misstaget du skriver om och hoppade på terminen "i farten". Föga förvånande lyckades jag pricka dagshögsta på sånär 1 tick. Nu slutade visserligen dagen breakeven på grund av en vinsttrade innan, men man har inte råd att begå såna här misstag för ofta.
 

0
Ogilla!
8
Gilla!
2005-01-11 05:52:07

Man behöver inte trada terminer för att begå samma misstag. Efter frustrerande förluster vill man gärna "komma igen" och hoppar in och ut i aktier på ett orationellt sett bara för att man inte lyckades komma in på den kurs man föresatt sig.

Det går alldeles utmärkt att sitta och vela någon vecka för att sedan helt orationellt "hoppa på" t.ex Ericson för att inte missa en ev. fortsatt uppgång. Eftersom Murphy inte glömt bort att man finns så händer det att man träffar högsta kurs och "gifter sig" med aktien ett tag. När man till slut är så trött på den och skiljer sig, gör Murphy ett nytt besök....

Tror det här är särskilt vanligt bland oss vanliga knegare som inte har hela dagarna på oss att bevaka aktierna. Det är nog samma mänskliga psykologi som gäller. Bara olika tidsperspektiv.

Note: Det finns tillfällen då Murphy är för upptagen med t.ex terminstraders och då kan man passa på att gå in på lägsta kurs istället och njuta av att ligga rätt till för omväxlingens skull :-)
 

0
Ogilla!
10
Gilla!
2005-01-11 09:32:44

Man känner igen sig.. Inget snack om den saken.

Ett par andra intressanta misstag man gör är att man förvisso kliver på rätt, men förblindas av framgången och plötsligt kan en satsning på ett par tusenlappar potentiellt sett bli miljoners miljoner varför man gifter sig med pappren. När det toppar är man så förblindad av girigheten att man inte vill släppa pappret i fråga för mindre än det toppade på och intalar sig därför att det vänder snart.. men inte fan vänder det.. Ett tu och tre så sitter man där utan vinst, men tror likafullt på att det ska vända och sitter kvar... men inte fan vänder denna gången heller.. I nästa ögonblick inser man att man sitter med en förlust. Då gör man ett av två ting. Första allternativet blir man så jäkla envis att man vägrar sälja med förlust, vilket i regel slutar med ett totalkarambolage, särskilt om man sitter med nakna optioner. Det andra alternativet är kanske något bättre, men förlänger plågan, dvs att det tar längre tid att köra sig i botten. Man blir än en gång nervös och säljer med en mindre förlust. Det mindre lustiga med denna typ av exit är att nio av tio gånger har man sålt på dags eller veckolägsta och vinsten hade åter varit fin inom en vecka eller så. Med andra ord gör man fel oavsett hur man handlar.

Money management... Vad är det? Går det att äta? :-)

0
Ogilla!
2
Gilla!
2005-01-11 11:16:49

#3 Nej, money management går inte att äta men i bästa fall ser det till att man får en slant kvar till mat! :-) 

0
Ogilla!
0
Gilla!
2005-01-11 19:35:52

Ett tips är satsa bara pengar som ni inte kan undvara

Då hoppar ni inte in i affär pga en adrenalin-kick.

0
Ogilla!
3
Gilla!
2005-01-11 19:45:45

Att satsa pengar man inte har råd att förlora? Ja då sover man nog gott om nätterna. Driver du med oss? ---Det är inte kul att ha tråkigt hela livet---

0
Ogilla!
1
Gilla!
2005-01-11 20:06:40

#6

Om man kan koppla verklig händelse till beteendet så gör man inte om det. Små möss fick el-chocker på 60-talet och kunde på den vägen lära sej att göra rätt.

Är det då så att man äter bara snabbmakaroner utan köttbullar som straff så gör man förhoppningsvis inte om felet.

 

 

0
Ogilla!
1
Gilla!
2005-01-11 21:04:29

Men hur ska man klara sig utan de där pengarna man inte kunde undvara då?---Det är inte kul att ha tråkigt hela livet---

0
Ogilla!
2
Gilla!
2005-01-11 21:09:24

#7 Att ge daytraders elchocker är väl ett kontruktivt och intressant förslag. Kan man kanske bygga in effekten i tangentbordet på något sätt? 

0
Ogilla!
5
Gilla!
2005-01-11 21:19:27

#5
Tradar du med pengar du inte kan förlora blir det en snarlik effekt. I och med att du inte har råd att göra förluster kommer du inför varje trade tveka. Tvekar du vid daytrading är du körd, sånt hinner man inte med. När du tvekar och aktien/terminen går i din riktning blir du som jag nämnde ovan frustrerad över att du nu med facit i hand "visste" att du skulle tagit position och med förhoppning om fortsatt utveckling i samma riktning hoppar du in på bäst möjliga kurs - och vips köper du på toppen eller går kort på botten!

Det är så vi funkar och det gäller att träna bort, oavsett om man tradar med pengar man kan förlora eller ej.

Med vänlig hälsning,
US Trader

0
Ogilla!
1
Gilla!
2005-01-12 00:04:20

#5

Det låter som du har lösningen till ditt problem men inte lever som du lär

Tror du kan lära dej en del genom att läsa länken.

"Grunden kan sägas vara att man sätter upp ett mål för inlärningen och tränar successivt för att närma sig detta. "

Operant inlärning med med negativ förstärkning (el).

skinner boxen

0
Ogilla!
5
Gilla!
2005-01-12 09:19:43

fattig är inte den som äger lite, utan den som hyser begär efter mer.

Seneca 

0
Ogilla!
1
Gilla!
2020-07-03 13:48:14

;)

/Greta

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.