Grupp: Huvudforum

US Internals

0
Ogilla!
43
Gilla!
#0   Av: aldur » Redigera
2005-02-05 18:03:43
Ladda ned

Uppdateringen av alla aktier vill inte funka idag, så analyserna får vänta till i morgon.

Dock får jag en del frågor om mina indikatorer och hur dom funkar, och jag har förstått att en hel del förstår inte vad indikatorerna baseras på, eller teorin bakom dom. Det bli ju lätt så att man inte förklarar indikatorerna var gång, så det är inte konstigt. Dom här indikatorerna är också lite ovanligare än en del andra, även om många som Lowry's (som jag tagit mycket av) och McClellan newsletter använder dom.

Så syftet med det här inlägget är att förklara lite av bakgrunden till dom här indikatorerna, och göra det lite lättare för alla som inte har hållt på så mycket med sånt här att förstå dom, och inte minst tolka dom själva.

Många av er kan dock skippa det här inlägget, då ni redan kan allt detta ;-)


Det jag jobbar med är i huvudsak internals, vilket omfattar advancing och declining issues, dvs antalet aktier som gått upp eller ner i förhållande till close dagen innan, Up och Down volume, dvs hur mycket volym som upp och ner aktierna har totalt, samt Up och down point, dvs hur många punkter som upp aktierna och ner aktierna rört sig totalt.

Grunden eller teorin bakom det här är att en rörelse alltid är kraftigast och bredast i mitten och mot slutet blir det allt färre aktier som stiger och allt mindre volym som går in i upp aktierna. Och det här stämmer verkligen. Den absolut övervägande delen av alla rörelser i dom flesta tidsintervall fungerar så här.

Rörelsen är starkast i mitten och blir allt svagare mot slutet. Många aktier toppar före index toppen och börjar falla, och volymen börjar allt mer gå in i ner aktier istället för upp aktier.
En rörelse med trenden är också bredare och har bättre upp volymstöd än en rörelse mot trenden.

Det finns rörelser då det är svårt att se detta, framförallt korta rörelser, men har man en divergens kan man vara rätt säker på att rörelsen håller på att avslutas.

Vet man detta så är det bara fråga om att hitta indikatorer som visar bredden och volymen.

Dels kan man jobba med Cum indikatorer. AD line är den vanligaste, som är cum (advancing issues-declining issues), den visar helt enkelt hur många aktier som stiger och sjunker, och så länge som kurvan stiger så är det fler aktier som stiger än sjunker. Man kan också titta på AD line för volymen som är Cum (Up volume- Down volume). Samma sak här stiger kurvan går det mer volym in i upp aktier än ner aktier.

Dom här är dom "trögaste" indikatorerna eftersom dom stiger så länge det är fler aktier som stiger än sjunker och säger ingenting om hur stark bredden är nu jämfört med tidigare. Divergenser i Cum indikatorerna är också dom största varningarna för en topp. Andra indikatorer har ofta divergenser vid dom flesta toppar, dom här har det oftast bara vid större toppar.

Ju längre divergens och ju bredare index ju större topp är att vänta. När SPX och NYA har divergenser i dom här är det en varning om en större topp. Riktigt stor toppar, dvs toppar som håller i flera år har ofta långa divergenser på 3-6 månader för dom här indikatorerna.

Andra indikatorer är olika MA'n för Net advancing issues, eller Net Up volume (alternativt Advancing ration, adv/(adv+decl) eller up vol ration). Dom här är betydligt känsligare och med korta MA'n tex 15 ger dom väldigt ofta divergenser innan toppar, även mindre toppar. Här syns också tydligare när bredden börjar falla mot slutet av en rörelse.

Summation indexes är den cumulutativa skillnaden mellan två Ma'n i McClellans fall EMA 19 och 36, men den del andra använder andra MA'n. Dom här är konfirming indikatorer på det sätt att dom ofta vänder upp något efter indexet.

När det gäller advancing issues indikatorer och Up vol indikatorer vänder ofta Up volym indikatorer något före Advancing indikatorerna. Net points rör sig ofta nära adv indikatorerna. Net Up vol indikatorerna är därför bland dom viktigaste att hålla koll på.

Toppar har oftast större och längre divergenser än bottnar, den finns också en klar korrelation mellan längden på uppgången och hur stor divergensen är, en kort uppgång har ofta en kort eller ingen divergens alls, medan en lång uppgång kan ha en väldigt lång divergens. Har man en divergens vid en botten är den ofta kort, och på så sätt en mer träffsäker indikator än en toppdivergens i tid.

Man kan också titta på olika index, dom stora large caps OEX och Dow får ofta divergenser före SPX och NYA och dessa kan varna för en topp eller botten. Sml och Mid cap index vänder ofta upp före largecap för närvarande och kan ge en varning om en vändning upp.

Samtliga dom här indikatorerna funkar lika bra intraday och ger ofta en bild om en rörelse har stöd i marknaden samt om den håller på att stanna av.
Nyckeln till dom här indikatorerna är att titta på många olika och för olika index för att få en bild av var divergenserna finns, är det bara i dom "snabba" indikatorerna eller också i dom trögare, är det bara för large caps eller också för dom bredare indexen. Ofta ger summan av alla indikatorerna en hyfsad bild av var vi är och hur starkt eller svagt en rörelse är.



Så en liten förklaring av bakgrunden till dom här indikatorerna som jag hoppas gör det lite lättare i framtiden att förstå vad jag menar med mina charts ;-)

Oddsen att jag missat något är givetvis hög så är det något ytterligare så är frågor givetvis välkomna

(och så kan jag nu i all framtid hänvisa hit när jag får frågor i mailen ;-) 
 

Inlägget är redigerat av författaren.

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.