Grupp: Huvudforum

Kommande året?

0
Ogilla!
25
Gilla!
#0   Av: johan » Redigera
2021-02-20 12:39:13

Hur tänker ni kring det kommande året? Det skrivs väldigt mycket nu om väldigt hög inflation, för mycket aktivitet som flödar in i börserna och i princip att allt ska gå åt helvete i stil med 30-talet, dotcom-bubbla och bolånebubbla.

Jag är nybörjare på detta, så jag tycker det är så förvirrande med att det känns som dubbla budskap hela tiden. Du vill inte ha cash pga av inflation, men du vill heller inte ha för mycket värdepapper pga av kommande krasch. Vissa påstår att regeringar kommer göra vad dom kan för att krossa guld och krypto om det konkurrerar för mycket med landets valuta.

Det enda man inte läser domedagsrubriker om är typ indexfonder.

Hur tänker ni i tider som dessa?

// Johan

Systemutvecklare på Aktieguiden

0
Ogilla!
22
Gilla!
2021-02-20 13:56:16

Vad jag har insett är att allting tycks ta längre tid att inträffa än man tror, tills det plötsligt händer i ett nafs. Därför har jag mest "tråkigt" månadssparande i utdelningsaktier på lång sikt. Det var ingen munter läsning efter corona-kraschen förra våren men nu är det tillbaka rejält på plus igen.

Ädelmetaller blir nog aldrig helt värdelösa, så lite fysiskt kan säkert vara bra att äga. Dock inte som spekulation med förhoppning om att göra en bra vinst utan för att inte förlora alla sina besparingar om allt går rejält åt skogen. Jag gissar att krypto skulle vara lättare att motarbeta genom diverse blockeringar, medans ädelmetaller kan gömmas var som helst under lång tid och funka på en eventuell svart marknad.

Aktier är generellt ett bra skydd mot inflation. Om ett företag är värt en miljard och valutan halveras i värde över en natt pga inflation så är ju innehållet i företaget fortfarande värt detsamma (om valutafallet inte påverkar dess verksamhet kraftigt) och kommer därmed värderas upp till två miljarder räknat i den valutan. Mao har din köpkraft bevarats när du säljer aktierna. Detta brukar synas tydligt på börsindex i länder med kraftig inflation som t.ex Venezuela. Att värderingarna är höga och aktierna dyra idag är nog försumbart om vi får hyperinflation.

Om det däremot bara blir en "vanlig" börskrasch för att verkligheten kommer ikapp på något sätt så är det kanske inte så lyckat att köpa nu om vi är nära en börstopp. Men att lyckas tajma sina affärer efter sånt är inte lätt nu när centralbankerna försöker motarbeta alla naturliga ekonomiska cykler... Man måste kanske fråga sig om det är värt att lägga en stor del av sin tid på att försöka lyckas med det.

0
Ogilla!
23
Gilla!
2021-02-20 16:07:05

Jag är tveksam till att ge rekommendationer .. Däremot spelar jag gärna ”med öppna kort” vad jag själv intar för förehavanden.

Annars är min erfarenhet att dom STORA o plötsliga rörelserna, sker generellt när allmänheten inte anar det (naturlig lag, annars är det ingen överraskning) inkl. mig själv.

Förväntade nedrekyler senare i år. Men jag är tveksam till ”alla krigsrubriker” o ylande björnar. Visst, förberedelser är inte felaktigt. Men för mig troligt att rekylerna/problemen kommer upplevas som begränsade när facit väl finns till hands.. Lycka till ;-)

Mvh sq52trader

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.