Grupp: Huvudforum

FA-analys...(att TA på)

0
Ogilla!
30
Gilla!
2004-06-04 11:18:23

Att spå i Framtiden gjorde man förr bla annat i kaffesump...(men Instant Coffee innehåller så lite av den varan, att metoden har uppnått "kokpunkten och dunstat bort";-)

Nuförtiden har TA övertagit rollen till den "milda grad"...(och ingen överhettning verkar kunna råda bort på det). Att enbart förlita sig på TA-analyser får man dock hoppas tillhör fåtalet...trots alla "självuppfyllande stöd och motstånd, stop-loss-nivåer" etc som utlä(ö)ses.

Allting finns ju (förledande historiskt) i diagrammen, men mycket lite om Framtiden. Hur väldefinerad än H&S och andra formationer framträder, så kan dessa "slås sönder i nästa ögonblick" av händelser, som vi INTE har nån kontroll över. Jo, en viss "kontroll" har man, om "hyfsade uppskattningar på sannolikheter av framtida händelser kan mätas". Tidsperspektiven är också mycket väsentliga att relatera till. Det tjänar ju INTE så mycket till, att tex använda den så kallade "En-dagars-mätta-volatiliteten" för "längre prognoser än säg en vecka"...OM "Veckovis-mätta-volatiliteten" är väsentligt avvikande...

Nej, utan FA-perspektiv, så står sig TA-analyserna sig ganska slätt. Tex är en "grundläggande FA-ansats, att Börskurserna rör sig Uppåt i en Konjunk(T)juruppgång"...(och vice versa)...som bland annat visas i den här länken: 

Missuppfatta EJ... 2004-02-09 14:35 Av: viotto Aktieguidens huvudforum (samt Strategier)

För att göra ett litet försök till en "Macro-FA-analys" från och med mitten av 2004 och ett halvår framåt, så kan man börja med att konstatera "Företagens slimmade beredskap i rådande Konjunk(T)juruppgång, vilket BÖR kunna betyda kvartalsrapporter kv2 och kv4 2004, som överträffar förväntningarna. (Kv3 som avser semestermånader brukar för en del företag innebära lite sämre vinster.)

Men på grund av allmän försiktighet med nyanställningar samt ökad konkurrens från öster, så skapas nog inte så många nya jobb i brådrasket. Därmed underförstått, att det nog dröjer lite till Företagens rikedomar sprider sig i löntagarnas plånböcker...(och vidhängande konsumtion). En relativt kortvarigt Börsrally på (efter)sommaren inför Kv2 förutses följt av vinsthemtagningar under hösten och stundande osäkra Presidentval i USA.

När det börjar närma sig resultatrapporter från kv4 och helåret 2004 efter nyår, är det dags att höja beredskapen inför ett nytt rally. Under hela tiden får man försöka "Utvärdera Styrkan i Konjunk(T)juruppgången"...för att vara beredd, att kliva av i god tid INNAN slutet på den. (Man brukar ju säga, att Börsaktörerna har en framförhållning på ca ett halvt år...)

(Och som antytt i rubriken: "Kan TA-anaytikerna ta till sig liknande tankegångar som ovan, så blir det nog lättare, att förstå och tolka tillhörande TA-diagram";-)

mvh/viotto 

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
3
Gilla!
2004-06-04 11:31:45

Det är säkert inte många av oss som upplevt en mer osäker framtid än den som råder. Både tjurar och björnar kan säkert stånga sig blodiga i kampen om att behärska situationen. Med all respekt för TA, kan det nog bli en affärsidé i sig med liten utdelning. De större börsaktörerna ska man heller inte ha för mycket respekt för, men regeln att inte vara för girig, gäller ALLTID. Extremt korta affärer gäller för min del, om alls några f n.

0
Ogilla!
8
Gilla!
2004-06-04 11:35:42

Några korta synpunkter - om fundamental analys av makroläge. Jag tror att det är hyfsat svårt att analysera makro och de flesta får förlita sig på analyser gjorda av andra. Makro kan ha stor betydelse för vissa branscher (trä, olja, stål m m) men i en fundamental analys måste i första hand ingå en analys av det enskilda bolaget man köper aktier i enligt min mening.

Vidare ligger aktiemarknaden ofta före konjunkturen. När makroekonomer talar om att man ser en positiv vändning i konjunkturen, har börsen ofta redan vänt. På motsvarande sätt syntes få negativa tecken i konjunkturen i mars 2000 när börsen störtdök.

För den som köper aktiefonder eller inte har tid/lust att sätta sig in i enskilda aktier skulle jag rekommendera att basera en övergripande fundamental analys av aktier, inte på konjunkturen utan på marknadens värdering jämfört med riskfria räntan.

0
Ogilla!
7
Gilla!
2004-06-04 11:37:01

Kanske ett FA resonemang kan hjälpa den lååååånga swingtradaren, men annars så skall man nog hålla sig ifrån FA resonemang vid Teknisk analys. 

Själv tror jag inte att konjunkturbilden hinner ändras så mycket i mitt tidsperspektiv (15min. till ett par dagar).  ;-)     OM du har rätt så lär jag väl märka att under en eventuell konjunkturuppgång så bör mina uppåtpositioner gå lite bättre än nedåtpositinerna.

Det bästa är att helt stå utanför allt annat tjafs (FA likaväl som andras TA), koncentrera sig på sitt tidsperspektiv och signaler.

MVH T(W)A.


0
Ogilla!
3
Gilla!
2004-06-04 11:45:37

Tycker det är lite svårt med FA man vet inte vad man ska ta hänsynt till om andra vet de man vet och om det i så fall är relevant. Tex en bra rapport av ericsson, kan man ju tro ska vara en bra nyhet och få upp marknaden, men sen så visar det sig att marknaden sjunker i alla fall för att det låg högre förväntningar eller kanske ett krig eller dyl.

Nej jag tror mer på Ta och att Ta återspeglar Fa, men klart att det inte alltid blir rätt, men det är då det är viktigt att gå ur snabbt.

 

m v h  

0
Ogilla!
10
Gilla!
2004-06-04 11:52:24

#0 Tack för analysen, viotto. Ser bra ut.

Att idag säga vad som ska hända imorgon eller nästa vecka eller om ett halvår är dock lika svårt oavsett vilken metod man använder - FA eller TA. Och ju långsiktigare man försöker vara, desto fler felkällor och oförutsedda händelser strömmar till som stör de ritningar man lagt ut. 

Man kan jämföra med väderleksprognoser. SMHI är rätt hyfsade på att säga vilket väder det blir imorgon - sällan det slår fel där. 5-dygnsprognoserna brukar betydligt oftare bli fel. Det görs inga 30-dagarsprognoser - ännu ska väl tilläggas - av förklarliga skäl. Sedan kan man diskutera vilket system som är obegripligast och lynnigast - väderleken, makroekonomin eller sentimentet?

Jag håller med dig om att på lång sikt (mer än ett halvt år) bör TA kompletteras med FA.

Själv gör jag inga prognoser. Jag reagerar på kurser och köper och säljer efter ett mekaniskt system jag har backtestat flera år tillbaka i olika marknadssituationer. Det tuffa med ett sånt system är fortsätta även när man fått ett par svidande förluster i rad. Som jag skrivit förr så är förståelsen för den rådande trenden det viktigaste, och den kan man inte förutse, man kan bara konstatera hur den är just nu i det tidsperspektiv man tradar i. och handla i riktning med den. På grundval av att sannolikheten är större att trenden fortsätter än att den bryts.

Och, på goda backtestade grunder, hoppas på att det blir mer rätt än fel :)

Allmänt sett är jag inne på din linje - TA är ett farligt redskap och det är lätt att förlora pengar på den tekniken om man inte har lång erfarenhet, diciplin och en hyfsad metod. För en genomsnittsplacerare är det förmodligen betydligt säkrare att jobba med FA. Om man nu måste välja. Det bästa är en kombination.

 

0
Ogilla!
2
Gilla!
2004-06-04 11:54:14

Äsch, bara för det så blev jag ju sugen på att göra en låååång OMX analys ;-) 

MVH TWA.


0
Ogilla!
6
Gilla!
2004-06-04 12:15:48

Det tredje mannen är inne på är viktigt - att aktiemarknaden och makroekonomin/konjukturen inte går sida vid sida. När börsen vände upp mars 2003 var det mest eländes elände. Krigsutbrott dessutom. Men ett tillräckligt stort antal stora placerare resonerade som så att det var så illa att det knappast kunde komma fler dåliga nyheter som kunde sänka börsen särskilt mycket mer. Och då börjar de köpa och då vänder det.

Så ska man nog aldrig resonera själv, bättre vänta och se vad de stora pöjkera gör.

0
Ogilla!
14
Gilla!
2004-06-04 12:43:45

både TA o FA handlar om att göra mer el. mindre kvalificerade gissningar, är man bra på båda borde det vara en rejäl fördel, iaf om man handlar på lite längre sikt.

drygt att du kopieringsskyddar det du skriver när man ska citera dej :-)

"nu för tiden har TA övertagit rollen ..." har du något belägg för det? kikar man på alla aktörer som agerar på börsen, tror du TA är den allmänrådande beslutsgrunden då? visst, i den dagliga tradingen (som står för större delen av handeln på dagarna) torde TA vara i majoritet, att daytrada på FA funkar väl inte? men de som placerar på börsen, är TA i majoritet då .. ? jag tvivlar!

att formationer inte "slår in" händer ofta, försäkringen mot det heter som bekant stop loss.

"utan FA perspektiv står sig ...." - detta är ju högst beroende på vilket perspektiv man handlar i. som sagt, i dagshandeln är det av underordnad betydelse. skulle en ny bomb smälla i NY el. liknande blir man väl påverkad men slår man ut detta över tiden torde FA stå sig ganska slätt i denna form av trading. i ett längre perspektiv håller jag med ...

0
Ogilla!
2
Gilla!
2004-06-07 09:44:06

#6 twa

Har du nån låååång OMX-analys ? (Dina färgade twa-diagram är utomordentligt vackra att titta på...)

#8 rumpino

Beklagar kopieringsskyddet, som tydligen är standard. Skall försöka tänka på att slå av det...(hur man nu gör;-)

mvh/viotto 

0
Ogilla!
3
Gilla!
2004-06-07 10:16:37

Viotto, jag förstår att du gillar dom! Twin Wave analysen använder sig ju av Bollingerband, som du har visat att du gillar i dina inlägg. (I Twin Wave får du 200 stycken samtidigt ;-)  )

Jag får se om jag orkar lägga in en lite längre analys i en ny sträng. 

MVH TWA.


0
Ogilla!
12
Gilla!
2004-06-21 09:26:05

(Lägger in denna "prognos från gruppen Börsinsikt även här):

Uppgång eller fortsatt nedgång? 2004-05-11 19:05 Av: Mr Moonman Grupp: Börsinsikt :

Läget i IRAK verkar ljusna så smått med att fundamentalisten Sadr kan tänka sig stödja den Irakiska regeringen, ifall den visar sig progressiv för irakierna...(och inte uppfattas som någon stödregeringen för USA och västmakterna).

Oljepriset verkar vara under viss kontroll under sommarmånaderna, bland annat på grund av nya fyndigheter rapporteras från Iran. Även sibirisk olja kan komma ut på marknaden i ökad omfattning.

Industriordrar och inköpschefernas index ökar nästan varje vecka och industrin börjar gå på högvarv världen runt. Det intressanta är, att även konsumenterna börjar få tillbaka framtidstro i och med att viktiga index såsom Michigan och Philadelphia ökar igen.

Den svenska Konjunk(T)juren fortsätter (starkt) uppåt, vilket syns i BNP-prognoserna som nu höjs upp och över 3%-nivån för tre år framöver. Konjunkturinsitutets chef Hansson inikerar också avvikelser...och dess blir i så fall i positiv riktning. Flaggar alltså för understatement när del gäller styrkan.

Kvartalsrapporterna för kv2 2004 ser också ut att bli (mycket) bra och över förväntan i en del bolag och det är efter den "ganska kalla försommarinledningen" nog dags att börja diskontera börsvinsterna, som kommer att rapporteras i slutet av juli.

Har ganska länge trott på ett (sen-)sommarrally...och det kan ha "tjuvstartat Måndagen den 21/6 2004" (!)

mvh/viotto

0
Ogilla!
3
Gilla!
2004-06-21 11:23:19

viotto :

Synd att inlägg av detta slag inte får ett bättre mottagande. Sannolikt är det så att det läses med intresse, men att rösta på dem är uppenbarligen på tok alldeles för jobbigt.

@ fibonacci PRO: Marknadsbedömningar & Analyser
: Stödjer Aktieguiden

0
Ogilla!
2
Gilla!
2004-06-21 11:37:59

#12 fib

Tack för ditt inlägg i strängen FA-analys...

Det värmer...(och i avsaknad av riktig sommarvärme)...dubbelt så skönt!

(Alltid kul om nån t(r)ycker...men riktigt poppis blir man nog aldrig...därtill på tok för "självständigt contrarian";-)

mvh/viotto
 

0
Ogilla!
0
Gilla!
2020-07-04 16:58:38

Och en till lika kul.

/Greta

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.