Grupp: Huvudforum

Hur går man bäst kort i ISK?

0
Ogilla!
8
Gilla!
2022-01-25 22:38:00
Ladda ned

Hej! Sedan 3 år tillbaka har jag ISK konto. Tidigare har jag kört vanligt depåkonto. Man kan inte blanka aktier i ISK utan då måste jag flytta över pengarna till depåkontot. Ja det där känner ni säkert till. Jag vill undvika att behöva deklarera och betala skatt annars är det kanske enklast att blanka men det finns ju en uppsjö med instrument där man kan gå kort med eller utan hävstång även direkt i aktier. Jag känner till xact bull och bear men där kan man inte lägga stop loss. Jag känner också till amundi volati fond men den är väl sådär kanske.

Jag skulle nog vilja sätta mej in i hur man går kort direkt i enskilda aktier med möjlighet till stop loss via något instrument. Det har inte varit aktuellt förrän nu men jag inser att jag borde satt mej in i detta tidigare. Här finns ju en hel del samlad erfarenhet i AG. Är det några av er här som kan dela med sej av sin erfarenhet. Vad är skillnaden på instrumenten? Fungerar de i praktiken så att det finns köpare och säljare? Försöker utställarna "smita" från att lösa in om det inte är gynnsamt för dem? Vad finns det för fällor som man inte tänker på som man kanske inte blir upplyst om heller? prissättning? Finns det någon youtube video som förklarar det här på ett bra sätt?Jag har Nordnet.

Läget är ju sånt nu att någon liten godbit på nersidan skulle väl inte vara omöjligt att hitta tex den här:

0
Ogilla!
5
Gilla!
2022-01-26 07:18:36

Xact bear är inte så bra då deras värde äts upp succesivt av upp och nedgångar på dagsbasis.

Minicertifikats värde äts ej upp av börsens svängningar så länge ej stoppnivån nås vilket man ser i sammanställningen av de olika utfärdade certifikaten hos tex Nordnet.

Mini handlas som aktier men bevakning av din stoppnivå får du göra själv, då den ej går att ställa in.

Kursen följer instrumentet närmast momentant av marketmaker vars spread visas i sammanställningen, spreaden är låg.

Jag har främst på senare tid handlat lite i Tesla S mini hos Nordnet och där utan courtage. Min handeln har skett såväl intraday som med innehav som varat ett mindre antal dagar, fast om man bevakar läget själv så kan man ligga i instrumentet i månader till ett år ca med eget beaktande av stoppnivån som finns inbyggd i instrumentet på förlustsidan.

Hos Nordnet så skall man som inloggad först kvalicifiera sig genom att svara på flera frågor för handel med certifikat som visar att man förstår vad man ger sig in i. Därefter efter godkännande som sker direkt om man fattat vad som gäller så kan man handla, då är man kvalicifierad för mini certifikat.

Visst kan det även bli stopp i handeln i mini om de får svårighet att ställa kursen, men jag har ej sett något som tyder på fuffens eller överanvändandet av det från market maker.

Market maker står för likviditeten då handeln i instrumeneten ej är så hög i övrigt.

Själv så har jag redovistat min handel med mini s i Momentumtradarns tråd "Ny tråd Tesla" bäst är att ej se så allvarligt på det hela utan om man är intresserad så handla med ett mindre belopp för att öva live i realtid så att du börjar känna dig bekväm med instrumentet. Vid kortare stunder kanske främst vid börsöppning så kan det visa sig att market maker ej är med i orderboken, men det märks.

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
5
Gilla!
2022-01-26 07:48:55

Jag skrev lite om det i min tråd, Jag har använt XACT BULL2/BEAR2 men bara någon/några enstaka dagar pga att tidsvärdet+volatiliteten äter upp certifikatet och det då minskar i värde. Jag har sedan en tid på mitt tjänstepensionskonto hos Avanza även fonden Nordic Bear och Amundi Volatil.

Men det jag har främst hittat som funkat bra i trendande nedåtgående marknader är ETF:er - sök på bear, inverse, x2 etc så hittar du instrument för dax, stoxx, gas, oil, och många fler......

Tänk på att man främst i orostoder ska vara mkt uppmärksam på att man inte ligger i t.ex aktier som kan tänkas gå ner. Finns ju ingen rim och reson i att försöka fånga ras på marknaden om man samtidigt har aktier som går ner mycket.....

// korpen

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.