Grupp: Huvudforum

C-Rad VS Raysearch

0
Ogilla!
6
Gilla!
2014-01-16 09:49:08

C-Rad och Rayserach har en historik som liknar varandra och styrelse/ägarstruktur är sammanflätad. Därför är det intressant att relativvärdera bolagen. Raysearch ligger på OMX Smallcap och C-Rad flyttar dit om ca 2 månader.

Idag värderas C-Rad av oss på BS och andra smålirare som far dit vinden blåser. Raysearch är analyserat och ägs av flera fonder bland annat, därav en betydligt stabilare kurs. Kursen i Raysearch pressas och har så gjort en tid av en stämning som kan komma at kosta bolaget väldigt mycket pengar. Utan den får man spekulera i hur aktien hade utvecklats. ATH ligger på 85 kr ca och kurs nu är ca 27.

En viktig skillnad är att Raysearch nu värderas till ca 1 miljard. C-Rad till ca 360 Mkr. C-Rad växer mycket snabbare och har i år potential att flerdubbla sin försäljning tack vare nya produktlanseringar och kommande godkännanden på viktiga marknader. (Kina och Japan) Försäljningsavtal med de stora aktörerna Varian och Elekta samt stundande förhoppningsvis med GE.

Klipper in Raysearchs senaste delår. Företaget grundades 2000 och man ligger därmed lite före C-Rad. Dock närmar sig C-Rad snabbt och år eller nästa år bör omsättningen vara snarlik mellan bolagen.

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2013/11/27/raysearch-laboratories-raysearch-laboratories-ab-publ-delarsrapport-1-januari-30-september-2013.html

Då aktiemarknaden ligger ett halvår till ett år före i värderingen av bolag så bör det finnas en skillnad i värdering idag men den bör inte vara stor med tanke på riskerna i Raysearch som väger ut det lilla försprånget i försäljning.

Återstår att se hur detta kommer att hanteras efter listbytet när ägarbilden kan bli likartad i C-Rad avseende fonder.

(Man får inte ens i en IPS ha aktier noterade på First North och de flesta fonder får inte heller äga aktier på junklistorna på grund av den dåliga transparansen bland annat.)

Synpunkter?

0
Ogilla!
2
Gilla!
2014-01-16 10:19:13

Har tidigare varit inne i RS men har sålt av. Är orolig över deras situation. Jag har tagit position i C.rad i stället. Läget är hyperintressant och nu när man fick chansen att gå in billigt (20 kr) så ökade jag kraftigt.

Har goda erfarenheter av listbyten och jag vill vara med på resan!

Vilka nyheter kan vi vänta oss i dagarna?

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-16 10:28:48

Jag väntar påmassor men bland annat i absolut närtid:

* Kinagodkännande av Sentinel. Sägs vara klart men Certifikat saknas ännu. Oerhört viktigt.

* Japanavtalet med Elekta signerat. Finns LOI idag. Produkter måste godkännas av Japanska myndigheter före säljstart. Ansökan igång sedan förra året och avtalet kan komma snart.

* Säljavtal med GE om Sentinel. B2B som kan innebära stora volymer relativt snabbt. Förhandlingar pågår med huvudkontoren i USA och Europa.

* Order Catalyst HD och Pt på nya marknader

* Jag väntar också på order till Mc Laren och Elektas Kinadeal. Totalt ca 30 acceleratorer där kanske hälften bör förses med någon funktion för andningsstyrning. Förhoppningsvis free breathing gating såklart;)

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-16 10:37:41

#2

Låter bra! :)

Hur ser det ut med Gemini? Kan vi förvänta oss något där?

Uppköp? Det är många som snackar om uppköp. vad tror du?

När jag räknar på det så känns det som att C.rad kommer att kunna leverera ordentligt under 2014, nästan lika mycket över alla kvartal. Om vi då befinner oss på stockholmsbörsen så kommer vi att få många kronor upp på dessa kvartal. Nu är nämligen bolaget alldeles för lågt värderat.

Potentialen är enorm och det måste man ta hänsyn till.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-16 10:45:01

Orderingången kommer att jämnas ut iom. Elekta avtalet. När interfacet till Varians Truebeam är klart kommer också det att bidra bra.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-16 10:50:51

3. Gemini dröjer sannolikt ett tag till men förhoppningsvis efter någon milstolpe så kanske vi kan förvänta oss att få veta vem kunden är. Det kan ju bli ett avtal som är exklusivt för en del av världen och är kunden Elekta så kanske inte C-Rad tillåts sälja själva till exempelvis acceleratortillverkare. Vad som händer i kulisserna vet vi inte förrän pm kommer så därför är det klokast att inte tro något känner jag.

Jag hoppas innerligt att ett uppköp inte är aktuellt i år i vart fall. Kursen är alldeles för låg som utgångspunkt för ett bud tycker jag. Mina planer är större. Även om kursen dubblas under närmaste halvår och en budpremie på 50 % skulle bli aktuell så kommer sannolikt aktien att utvecklas bättre själv om den får leva sitt eget liv ett par år.

Jag är inte all in men väl över 50% och det är egentligen ganska galet. ;))

0
Ogilla!
3
Gilla!
2014-01-16 11:50:52

#5

I see. Ser hur som helst oerhört bra ut. Det är ju ett riktigt köpläge nu som jag ser det.

Marknaden har i stort sätt tagit höjd för ett fiasko i rapporten när den egentligen var riktigt bra. Jag tyckte den såg stark ut!!

Att man kommer in billigare än så här innan rapport ser jag som otroligt. Jag ser det så här:

Uppvisar C-rad en stark rapport, som vi redan vet att de kommer att göra. Uppvisar en stark orderingång, vilket vi vet. En stark kassa, som vi vet och ett högt positivt kassaflöde, vilket vi vet. Det här kommer att göra att kursen rusar upp!

Det var bara oro som drog ner den från 24 kronor och det räcker men trygghet för att få upp den igen.

Gemini är alltså bara bonus. tack!

0
Ogilla!
2
Gilla!
2014-01-16 13:28:15

Ser väldigt bra ut framöver - ingenting har förändrats.

Precis som du nämner Axefinder så tror jag på en rusning efter rapporten.

Tror att vi kan vänta oss ett godkännande för Sentinel i Kina vilken dag som helst. Det är viktigt att detta blir klart då Sentinel blir standard hos Elektas Axesse system i Kina.

Order´s är jag även säker på att vi kommer att få se inom kort.

Skandionkliniken - det här är på gång och är viktig för C-rad.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-16 16:54:33

7. IBA är ju klara som leverantör av utrustningen samt som ansvariga för driften under de första fem åren. Vad pratar vi om för utrustning tror du som C-Rad är aktuella för? IBA har ju C-Rad sedan länge tillbaka ett försäljningsavtal med och IBA är ju en återkommande kund. Borde båda gott?

(Jag kikade också igenom ett pressmeddelande om försäljning till en klinik i Wien i höstas samt Norgeordern också i höstas. I båda fallen öppnade man för fler order.)

0
Ogilla!
2
Gilla!
2014-01-16 17:52:41

8

Jag har inte riktig koll på det faktiskt. Ska kolla upp det.

Ja absolut. Jag vet med säkerhet att Norge och närmare bestämt St Olav kommer att beställa mer. Tror att de pratade om samma laddning igen. Det bådar gott!

Österrike vet jag inte men kan tänka mig.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-16 18:34:13

Det luktar Catalyst om den här artikeln.

http://www.grandforksherald.com/event/article/id/282313/

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-16 19:01:07

10

Absolut.

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.