Grupp: Huvudforum

Rik på små vinster

0
Ogilla!
71
Gilla!
2004-07-02 13:17:43

Jag hade tänkt mig ett längre inlägg om detta men är förhindrad att lägga ut det eftersom materialet ska användas i andra sammanhang. Här är en sammanfattning:

Förutsättningarna för inlägget har jag och andra diskuterat i tråden "Vinstrik trading" 5/6. Tyvärr kan jag inte lägga in en länk dit. Om du vill läsa inlägget, sök på Teknisten. Allt jag skriver i detta inlägg bygger på mitt inlägg i den tråden. Dvs, att man bör utveckla en metod (inkl money management) som man har backtestat och sedan trejda den metoden disciplinerat tills den bevisligen inte fungerar längre. Metoden kan se ut hur som helst, den behöver inte bygga på teknisk analys. Hittar du en metod som du tror på, men som är omöjlig att backtesta, så kan du papperstrejda den eller testa den med små positioner tills du får besked om hur den fungerar.

Det finns inget som hindrar att man kör flera metoder parallellt. Det kan till och med vara en fördel. Själv rattar jag tre olika metoder med olika tidshorisonter i två depåer. OMX-terminer och Ericsson.

Här tänker jag utveckla min syn på hur man kan planera sin trejding (inte investering) för att lyckas. Jag vänder mig inte i första hand till dig som redan nu kontinuerligt lyckas bra på börsen och är nöjd med din depåtillväxt. Då är det bara att köra på som du gör. Nej, jag vänder mig främst dels till den som är i färd med att kvadda sin depå till oigenkännlighet. Samt till den som gör hyfsade vinster ibland och däremellan raderar ut dem, och får därför aldrig depåvärdet att lyfta.

Vad blir 5 % vinst per månad?

Tabellen visar hur vinster och depåvärde utvecklas vid handel med Ericsson i hela börsposter (skrik till om du ser räknefel). Vinsterna återinvesteras och inga uttag görs förutom skatten som skalas bort när året är slut. Startkapitalet när år 1 börjar är 100 000 kr, börsposten är 2 000 aktier. Vinsten är 5 % av det arbetande kapitalet varje månad. OBS, detta är en modell, i verkligheten fluktuerar siffrorna.

Alla summor är efter bortdragen vinstskatt:

År 1 blir vinsten 43 000 kr och depåvärdet är 143 000 kr

År 2 blir vinsten 68 000 kr och depåvärdet är 211 000 kr

År 3 blir vinsten 106 000 kr och depåvärdet är 317 000 kr

År 4 blir vinsten 145 000 kr och depåvärdet är 462 000 kr

År 5 blir vinsten 245 000 kr och deåpvärdet är 707 000 kr

År 6 blir vinsten 382 000 kr och depåvärdet är 1 089 000 kr


En stor hake är s k draw downs, dvs eventuella förlustmånader som förstör den positiva utvecklingen. Förlorar du 5 % någon månad måste du ta igen det, ofta med råge, för att tabellen ovan ska gälla. Därför är det viktigt att hålla förlusterna små. Helst ska man göra vinst varje månad, även om den blir liten vissa månader.


1 krona per månad
Hur mycket är 5 % egentligen? Ja, idag står Ericsson i ca 20 kr. 5 % av 20 kr är lika med 1 krona. Varje månad måste du alltså tillgodogöra dig 1 kr i kursrörelse i Ericsson efter kurtage på denna nivå för att tabellen längst upp ska bli verklighet. Är det mycket eller lite? Svårt eller lätt? Det svaret måste du fundera över och testa dig fram till själv.


Med 3 %/mån i vinst, dvs ca 60 öre/mån på Ericsson idag, blir vinstutvecklingen sämre än hälften av 5 %. Men för den trejder som är en förlorare idag är 3 %-alternativet en revolution. Det ger en avkastningen på mellan 20 och 30 % efter skatt per år. Med 7 % i vinst, dvs 1 krona och 40 öre per månad på 20-kronorsnivån, blir utvecklingen mycket mer än dubbelt så bra som 5 %. Nästan 3 gånger så hög år 4 t ex.


Största haken är din girighet
I 5 %-alternativet är vinsten första månaden 2 800 kr efter skatt. I 3%-alternativet är det 1 680 kr. Det gäller att man tycker att det är en bra vinst som man är nöjd med. Men hur många är det? I alla fall inte dom som har bilden av en BMW i sitt huvud. Den vinsten räcker bara till rattmuffen. Man hör tanken: "Nej, detta är hopplöst, jag måste öka vinsterna radikalt" = början till undergången. Hur lång tid är 5-6 år för den som vill bli rik snabbt? Det är en evighet. Och i verkligheten kommer det att ta en evighet också för 90 % av den sortens trejders att bli rika.

Vad händer om man stadigt fixar 10 %/mån?
Vinstutvecklingen i en sån depå motsvarar 9 på Richterskalan. En överslagsberäkning ger vid handen en vinst på cirka 450 000 kr efter skatt redan år 2. Den modellen bygger dock på handel med OMX-terminer och med 100 000 i startkapital, varav man utnyttjar max 70% av depåvärdet vid årets ingång och tillgodogör sig 10 punkters nettovinst varje månad efter kurtage, på OMX-nivå 700.


Överväg inte för ett ögonblick handel med terminer förrän du i praktiken gjort kontinuerliga vinster på trejding av aktier en längre tid. Annars vore det som att med berått mod ställa sig i vägen för en ångvält. Det gör ont, jag garanterar.

Vad vill jag säga med inlägget egentligen?
Att det är lätt att bli miljonär på aktiehandel inom 4-6 år? Absolut inte. Jag har aldrig sagt att något är lätt med börsen. Jo, en sak är lätt - att förlora pengar. I själva verket handlar detta inlägg inte om pengar och procent alls, trots alla siffror.


Syftet med hela detta inlägg är att visa att det kan räcka med små nettovinster som adderas och återinvesteras när så är möjligt. Inser man att det kan gå alldeles lysande med små men kontinuerliga vinster, så får man hjälp att bryta nacken av hin håle själv, dvs girigheten. Jag använder en månad som "mätperiod" eftersom trejdern ovan normalt behåller sina positioner 2-4 dagar, men det går givetvis lika bra med en tvåmånadersperiod, kvartal eller annat, samt annan procentsats.

Det är principen och tankesättet jag är ute efter. Att ha tålamod och att inte se börsen som något slags Solvalla.

Missförstå mig inte här. Jag menar inte att man alltid ska avsluta positionen så fort man en månad har 5 % i vinst efter kostnader. Finns inga moln på himlen i det läget, varken tekniskt eller fundamentalt, så kör man givetvis efter devisen: låt vinsten löpa, med en glidande stopploss. Men allmänt sett är det viktigare, med detta synsätt, att inte släppa ifrån sig innestående vinst, än att chansa på några extra punkter.

Jag tror inte för ett ögonblick att man under 5-6 år undgår att råka ut för ett par rejäla smällar som drar ner depåvärdet tillfälligt. Trots att man har en stopploss. Det kommer att försena vinstutvecklingen i tabellen, men inte hindra den. Det är inget argument emot detta synsätt. Dom smällarna åker man på ändå.

Är det verkligen vettigt att ha en viss procentsats som mål?
Nej, knappast. Man ska inte uppfatta 5 % för bokstavligt. Inte för varje kalendermånad. Det kan bli förödande. Risken är då att man när månaden håller på att ta slut till varje pris försöker få in sin procent och bygger trejderna på det, istället för att ta och avsluta positioner enbart när bästa lägena uppstår. Så får det naturligtvis inte gå till.

Vad jag menar är att sifferexercisen och synsättet ovan hjälper en svingtrejder att få ett begrepp om hur han/hon ska trejda. Jag föreslår att man bygger en affärsplan med utgångspunkt från en långsiktig ambition. När man har planen, kan man lägga procenten åt sidan.

Fundera på om du har en metod som rimmar med planen. Då får du förståelse för konsekvenserna av dina val och din prestation och ser vad du kan förvänta dig långsiktigt. Du får en struktur över din trejding istället för att trejda mer eller mindre planlöst och hoppas på det bästa. Och kanske det viktigaste av allt: Du VET hur många punkter eller kurskronor en bra vinst är. Gör man inte det så är risken stor att man trejdar med huvudet under armen.


Så ser i alla fall jag på saken. Bli en kallhamrad affärsman/kvinna istället för en förhoppningsfull lycksökare.

Kan det månne vara så att du är för girig idag, eller att ditt ego är för stort? Kanske är det då så att om du gapar över lite mindre vid de enskilda affärerna, så ljusnar horisonten över skogen. Träden blir lite kortare men skogen breder ut sig undan för undan.

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
6
Gilla!
2004-07-02 13:30:58

Ett fantastiskt inlagg, val vart att skriva ut o lasa om o om igen,stort Tack Teknisten,

Mvh

B-G 

0
Ogilla!
10
Gilla!
2004-07-02 14:15:02

"Och kanske det viktigaste av allt: Du VET hur många punkter eller kurskronor en bra vinst är. Gör man inte det så är risken stor att man trejdar med huvudet under armen."

Jag känner mig utpekad - inlägget är riktat till mig. Det känns mycket generande :-) Det är precis där JAG befinner mig. Det är dessa "små" vinster jag måste nöja mig med för att få det hela att gå runt, jag börjar nu inse det efter ditt och andras inlägg här på AG. Jag är mycket tacksam Teknisten, för att du delat med er av dina erfarenheter  :-]  Hälsar Bo.

0
Ogilla!
7
Gilla!
2004-07-02 15:34:54

Bra skrivet Teknisten.
Intressant det här att texten skall användas i annat sammanhang, skall det bli en artikelserie i någon tidning? 

AktieTrader

0
Ogilla!
2
Gilla!
2004-07-02 18:03:37

Väldigt bra inlägg. Tack

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2004-07-02 23:21:12

Teknisten, du är klockren! 

-- fd. jalliloba --

0
Ogilla!
0
Gilla!
2004-07-05 13:30:00
Den tidsfördröjning som skribenten valt för detta inlägg löpte nyss ut. Inlägget har därför aktiverats och är numera tillgängligt för alla. För dem som valt att stödja Aktieguiden genom den frivilliga medlemsavgift finns inga tidsfördröjningar.
0
Ogilla!
10
Gilla!
2004-07-05 20:11:33

Tack för lovorden.

#2 Ja, det var dig jag tänkte på, boko, när jag skrev inlägget.  Nä, skämt å sido så tror jag vi alla till mans känner igen oss.

#3 Det är inte klart än, men jag har fått stränga order från en person som hjälper mig i sammanhanget 

Svårigheten att sälja är ett extremt vanligt problem. Problemet har direkt med girighet att göra. Girigheten kan nämligen aldrig få nog. Det spelar ingen roll hur stor vinst man sitter inne med så sitter den fule girigbuken där på ens axel och viskar med hes röst att han vill ha mer, mer och MEEER.

Av det skälet är girighet ingen bra rådgivare, snarare katastrofalt usel. Och en klok trejder bör därför så snabbt som möjligt genomskåda den inkompetente f-n. Han kan inte hjälpa dig till framgång. Säg upp honom!

Ta saken istället i egna händer: Arbeta fram en bra metod som fokuserar på vinsterna som uppstår i mitten av trenderna. Sök inte absoluta bottnar och toppar. Försök inte vara smartare än ALLA andra på marknaden. Gör en trejdingplan enligt ovan. Bestäm utifrån den hur stor en jättebra, en bra och en godtagbar vinst är i en enskild affär. Se varje affär som en liten bit i ett stort pussel. Ha tålamod.

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
12
Gilla!
2004-07-06 14:30:06

Jag kanske ska utveckla inlägget lite så inte missförstånd uppstår.

Vad jag menar är att ta små vinster med stora positioner. Det framgår ju också av exemplet i #0 att man tar position med maximalt antal börsposter som startkapitalet ger möjlighet till vid varje affär. Om man tar en liten position och dessutom avslutar efter bara några få punkter, så blir det inte mycket vinst i kronor räknat av det hela.

Då tycker säkert någon att det låter riskfyllt att ta mycket stora position/er. Ja, det är det om man inte vet vad man gör. Förutsättningen för att kunna trejda så är två: 1. Man har en metod som man litar på är lönsam i det långa loppet. 2. Man har en stopploss på acceptabel nivå, gärna riktigt snäv.

Det finns en annan fördel med att ta stora positioner: Man tvingas skärpa sig och strama upp sin trejding. Det är ingen lek längre. Man kan inte skjuta på allt som rör sig och trejda sönder sin depå mer eller mindre direkt från höften. Man måste istället fundera på i vilka lägen som sannolikheten är den allra allra största att kursen går i den riktning man tänkt sig. Och bara (nästan bara) trejda i just de lägena. Det betyder att framgångsrik trejding i mångt och mycket går ut på att vänta. Att inte att trejda i tid och otid. Likt en gerillasoldat slår man till när chansen att vinna är som allra störst, tar en bra vinst och sticker. Sedan väntar man på nästa läge.

Jag rekommenderar självfallet ingen att helt plötsligt sätta stora delar av sin depå på spel. Man börjar lämpligen med små positioner, och om det funkar och ger stadiga vinster så växlar man upp positionsstorlekarna efter hand.

0
Ogilla!
9
Gilla!
2004-08-27 01:37:17

Jag har läst flera inlägg av Teknisken på senaste. Och tyvärr så kan jag inte komma på att jag läst ett enda ointressant inlägg av honom ;-) 

Mycket intressant som sagt var. Jag känner igen mig angående girigheten, jag ville bli rik snabbt och det blev mitt fall. Det hade varit bättre om jag nöjd mig med 5% i vinst varje månad. Då kanske man hade legat på plus :-)

Mvh/Magnus

Gå gärna med i min grupp
Gerilla och Swingtrading


Ta del av mina aktielänkar


0
Ogilla!
8
Gilla!
2004-11-16 12:48:20

Girigheten här också.. Jag var grym med affärer med aktier.. men så började jag pilla med optioner efter det att jag gjort flera hundra tusen i vinst på Ericsson över en natt. Denna lyckoträff blev mitt fall. Men jag tar det som en lärdom nu! :)

0
Ogilla!
2
Gilla!
2004-11-16 13:57:52

#0 "Du VET hur många punkter eller kurskronor en bra vinst är"

Skulle vilja säga såhär: Du VET hur många utfall/risk en bra vinst är ;)

0
Ogilla!
1
Gilla!
2005-05-21 23:27:49

Teknisten, har allt i #0 publicerats så att det går att läsa allt? 

AktieTrader

0
Ogilla!
1
Gilla!
2005-05-23 15:54:11

#12 Nej, det har inte publicerats. Men kontentan av vad jag vill säga finns i #0.   

0
Ogilla!
1
Gilla!
2005-05-23 18:36:29

Får inte riktigt siffrorna att stämma. 5% per månad är nära 80% per år. Det är först vid årets slut (eller egentligen ännu senare) som skatten ska betalas med 30% på reavinsten. Räknar man med skatt vid årets slut borde man efter år 1 ha ca 155 000 kr. Eller är det courtaget som drar ner det? 

0
Ogilla!
1
Gilla!
2005-05-23 19:07:17

tredjemannen,

Jag har (förmodligen, minns inte riktigt) räknat med att handeln sker i  hela börsposter. Det betyder i praktiken att man oftast inte kan återinvestera hela 5-procentsvinsten månaden efter, utan bara en del av den. Då blir vinstutvecklingen aningen långsammare än den teoretiska.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2005-05-23 22:56:18

Teknisten, du verkar ha räknat med två börsposter i Ericsson hela första året, dvs avkastningen på 80k. Men några månader in på året har man ju så att man handla med tre...om vi ska vara noga. :) 

0
Ogilla!
0
Gilla!
2005-05-24 16:23:33

Jag tror inte på strategier av det här slaget. Finns inte en chans att göra så goda affärer utan kopiösa mängder tur. Det hela påminner om hur Aktiespararna illustrerar hur man kan bli mångmiljonär om man "bara" lyckas få sitt kapital att växa med 15% årligen.

100 000 kr placerade vid 25 års ålder ger vid pensionen: 100 000 *1.15^40= 26 786 354 kr. Men sådan sifferexercis är ganska ointressant. Det kommer inte att hända!

 

|R

0
Ogilla!
0
Gilla!
2005-05-24 16:39:18

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2005-05-24 17:53:29

#17

15% per år är inte lätt men knappast omöjligt. Warren Buffets Berkshire Hathaway har betydligt bättre track record under sin tid.  För övrigt kunde man läsa om Eskil Johannesson i DI för någon dag sedan - en man som byggt upp en aktieportfölj på ett par hundra miljoner från ingenting (med FA som metod, givetvis ;-) ). Samma gäller f ö aktiestinsen. Börsen som helhet går ju i genomsnitt upp 10-12%. Man ska dock komma ihåg att det inte är inflationsjusterade tal.

0
Ogilla!
3
Gilla!
2005-05-24 20:33:14

Väldigt läsvärt inlägg!

Ett av problemen är väl att stadigt leverera 5% i månaden men det är ju som sagt inte omöjligt,, större drawbacks kan ju undvikas genom att inte ha några positioner över natten och att alltid använda mekanisk S/L.

Ett annat problem är ju positionens storlek, i början vänjer man sig att trada med en viss storlek på positionen och det kan vara lite svårt mentalt att öka på i alla fall tycker jag det. 

// Magnus

0
Ogilla!
4
Gilla!
2005-05-24 21:13:40

#20

Tack Magnus, jag tror att hur man än gör så kommer vinsten att variera, vissa månader kan även gå med förlust. I #0 räknar jag med 5 % i genomsnitt. Eller 3 % om man tycker det känns rimligare.

Håller med fullständigt det där med positionens storlek. Jag har själv svårt att växla upp den för snabbt. Gör jag det så tappar jag i disciplin och då spricker min metod.

I 5 %-fallet i #0 ligger man faktiskt kvar vid samma storlek, dvs 2 aktieposter, nästan hela första året. Först i slutet av året går man upp från 2 till 3 aktieposter, vilket borde funka bra psykologiskt.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2020-07-03 13:54:21

Väldigt lätt att stirra sig blind på att tjäna snabba pengar.

Men den här tråden pekar på att många bäckar små.

/Greta

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.